Wat zijn Agaporniden, en hoe moeten ze verzorgd worden.

 

Agaporniden horen bij de papegaaien familie, ze worden ook wel love birds genoemd of onafscheidelijken.

Maar vergist u zich niet in deze kleine papegaaitjes, soms kunt u ze beter killer birds noemen, en zo onafscheidelijk zijn ze ook weer niet.

Ze gaan vlot naar een andere partner als het ze mogelijk word gemaakt en de keus is beter, en sommige popjes hebben een harem mannen, en dan kunt u gokken wie de vader van de kuikens is.

Mannen worden niet zelden dood gemaakt door popjes, door ze of dood te bijten, of ze contenu bij de voerbak weg te jagen, tot ze sterven van de honger.

Popjes onder elkaar bijten niet zelden elkaar de poten kreupel.

Ik heb het nog niet meegemaakt dat een pop een andere pop heeft dood gemaakt, maar wel een pop die een andere pop kreupel had gebeten.

Dode mannen heb ik helaas al wat begraven, 2 daarvan had een pop bij hun de snavel ingehakt, 1 man vond ik dood met de snavel in diggelen, en een andere man met de complete snavel eraf.

Iedereen noemt altijd alleen maar de leuke dingen, ooo ze knuffelen zo lief, en poetsen elkaar, ja dat klopt, maar het is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn, vooral de popjes kunnen echte trutjes zijn, houd u er rekening mee.

Als het klikt tussen 2 Agaporniden dan kunnen ze heel lief knuffelen en elkaar poetsen, maar zelfs dan zullen er af en toe nog wel wat ruzietjes zijn.

Meestal met voedertijd, het popje is de baas, dus die mag eerst eten, dus de man word vaak weggejaagt, en mag pas eten als zij klaar is.

Het kunnen ook hele leuke tamme huisdieren worden, al zijn popjes iets minder geschikt voor dat doel, omdat zodra ze gaan puberen en broeds raken, ze heel agressief kunnen worden, ze gaan bijten, en hun kooi verdedigen.

Verder kunnen popjes legkipjes worden, dan blijven ze maar eitjes leggen, waardoor ze uitgeput raken, en kunnen sterven, ook kunnen ze legnood krijgen, waar ze aan kunnen sterven.

Mannetjes zijn hele lieve leuke huisdieren, en heb je al die problemen niet mee.

En u kunt wel degelijk zien of u een man koopt of een pop, u moet alleen een beetje kennis van de kleurvererving hebben.

U kunt namelijk geslachtsgebonden kleuren krijgen.

Geen gedoe met DNA testen en veertjes uit trekken, alleen een beetje leren over de kleurvererving en u kunt de mooiste mannen en popjes uitzoeken die u wilt.

Op mijn pagina de kleurmutaties bij de Agaporniden Roseicollis staat alles in simpele taal uitgelegt.

 

 

De wildkleur Agaporniden roseicollis ziet er zo uit.

Er zijn in gevangenschap talloze nieuwe kleurmutaties ontstaan, maar daar staat meer over op mijn pagina de kleurmutaties bij de Agaporniden Roseicollis.

 

De verzorging.

 

Agaporniden moeten op zijn minst een kooi hebben van 80 cm hoog, 80 cm breed en 50 cm diep.

En natuurlijk wat speeltjes in hun kooi, en eventueel nog een speelrek buiten de kooi.

 

U hebt 5 voerbakjes nodig, 1 voor grit en maagkiezel, 1 voor eivoer, 1 voor zaad, 1 voor pellets, en 1 voor allerlij groenvoer, fruit of birdy bread etc, die wast u gewoon steeds af.

En natuurlijk een drinkfles.

Al het voer wat ik hier boven genoemd heb.

Een bodembedekking voor de kooi, dat kan zijn, beukensnippers, schelpenzand, corn cob, of geperste houtkorrels, geen zaagsel, dat is te stoffig, en het blijft ook niet liggen, als ze een keer met de vleugels fladderen is het weg.

U bent niet verplicht om ze pellets te voeren, en als ze gewoon goed gevarrieerd groente en fruit eten, is het op zich ook niet nodig.

Daarbij zitten er in veel merken pellets suiker, wat helemaal niet gezond is voor u vogel.

Ze zijn alleen niet allemaal fan van al dat gezonde spul, en eten liever zaadjes, en beginnen met de lekkerste er uit te vissen.

Dus geef geen nieuw voer tot ze hun bakje leeg hebben, anders krijgen ze zeer eenzijdige voeding binnen.

Zaad zit trouwens niet veel meer in dan wat vitaminen B soorten, dus het is sowieso al vrij eenzijdig.

Geef ze een zadenmengeling zonder zonnebloempitten, en koop de zonnebloempitten er los bij, en beloon er alleen goed gedrag mee, of gebruik ze om u aga te trainen.

Als ze niet graag stukjes fruit eten, kunt u ook een verse fruitsap maken, gewoon fruit met de staafmixer of keukenmachine fijn maken, en dan in de drinkfles doen, meestal vinden ze het dan wel lekker.

Ik denk dat het komt omdat stukjes fruit zo'n gebras is, en heel hun snavel word er plakkerig van, en dat vinden ze niet fijn.

Al hebben ze bij mij geen last van stukjes groente, waarschijnlijk omdat groente niet plakkerig zijn, die eten ze bij mij wel, en ook birdy bread en birdy fruittaart.

Als sap in de drinkfles hebben ze daar geen last van, ze kunnen het zo rechtstreeks doorslikken.

Dit kunt u ook met groente doen, of combineren.

Als u stukjes groente of fruit aan bied, en ze eten het niet, niet opgeven, op een gegeven moment gaan ze over stag, de aanhouder wint.

Bij mij eten ze het allemaal, kiem bonen, groente hapje, birby bread en birdy fruittaart, en ze drinken allemaal fruitsap, en groente sap, behalve dan stukjes fruit, en ik heb zo'n 50 Agaporniden.

 

Recepten van birdy bread en birdy fruittaart staan op een subpagina bij, over ons.