truckjes.

 

Vraagt u zich wel eens af, of een groene of D groene of DD groene Agaporniden een violet factor heeft, aangezien dat niet met het blote oog te zien is ?

Knip gewoon veel foto's, op foto's ziet u dingen die u met het blote oog niet ziet, zeker met flits.

Hier kunt u dus zien, aan het uitstekende veertje helemaal onderaan de borst, dat deze Agaporniden een violet factor heeft, let op de details van u foto's.

 

Als u een koppel heeft, waar pallid popjes en PallidIno mannen uit komen, zijn foto's ook erg handig.

Maak van elk jong zo'n 10 foto's van 1 meter afstand van de kop, ze moeten naar links of naar rechts kijken, dus niet recht naar u, of naar de camera.

Dan knipt u foto's met flits.

De vogels waarvan de ogen op veel van de 10 foto's rood zijn, zijn PallidIno mannen.

De vogels die er op al de foto's met gewoon zwarte oogjes op staan, zijn pallid popjes.

PallidIno mannen hebben ook vaak een bleker masker, en de kleur neigt meer naar zalmkleur/oranjeachtig.

Scheelt weer wat DNA testen of het op de gok bij elkaar zetten van koppels, en u hoeft niet af te wachten om ze te koppelen tot ze zijn uitgekleurd (aangezien u dan pas het verschil met het blote oog kunt zien)  ;-)

PallidIno man.

Als u nieuwe vogels in een bestaande groep wilt plaatsen, of nieuwe koppels wilt samenstellen, gaat dat vaak nog wel eens fout.

Voornamelijk mannen worden door popjes opgejaagt, in de poten of vleugels gebeten of erger nog gedood.

 

Popjes onder elkaar bijten elkaar vaak kreupel in de poten, en dan zitten ze op maar 1 poot, wat in dit geval geen goed teken is, normaal gesproken wel.

Als u een nieuweling in een bestaande groep wilt plaatsen, vang dan eerst de bestaande groep uit, en spuit ze met een plantenspuit in met een oplossing dettol/water verhouding, zoals op de verpakking staat aangegeven om wonden te ontsmetten, dus de laagste dosering, spuit niet op de kop en in de ogen, blokkeer de kop met u hand.

Dan spuit u de nieuweling ook in, en dan zet u ze allemaal tegelijk terug in de kooi/voliere etc.

Dan ruiken ze allemaal het zelfde, vogels herkennen elkaar aan hun geur, en zo zijn ze allemaal neutraal/het zelfde.

Als u nieuwe koppels samensteld, spuit u ze ook in, en zet ze tegelijk samen in de kooi/voliere etc.

Of vogels worden contenu bij de voerbak weggejaagt, waardoor ze niet kunnen eten, en sterven van de honger.

Een Agaporniden is al dood, als die 2 dagen niet gegeten heeft, dat gaat dus heel erg snel, houd er rekening mee.

Hang altijd minstens 2 bakjes voer op, bij nieuw samengestelde Agaporniden.

En de bakjes moeten ver uit elkaar hangen, de weg jager, kan namelijk niet op 2 plaatsen tegelijk zijn, waardoor de opgejaagde toch kan eten.

 

Verenplukken van de nestjongen is ook soms een probleem.

Oorzaken kunnen zijn, een tamme vogel als ouder, die te vroeg uit het nest is gehaald, en leervaardigheden van de ouders heeft gemist, en niet goed heeft geleerd zelf een goede ouder te zijn.

Aangeleerd gedrag, de pop of man is toen die klein was zelf geplukt door een van de ouders, en (denkt) instinctief dat het zo hoort.

Het koppel of de pop is aan de oude kant, ongeveer vanaf een jaar of 4 a 5, kunnen ze minder snel hun reserves weer aanvullen, en kunnen dan eiwitten en aminozuren tekort komen.

Het hoofdbestanddeel van de bevedering van vogels, is keratine.

De concentratie aan beta-keratine is veel hoger dan het alfa-keratine.

Keratine is een eiwit en eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren.

Keratine is opgebouwd uit 18 verschillende aminozuren, waarvan de belangrijkste zijn : serine, valine, glycine, alanine, cysteïne en glutamine.

Als de oudervogels geen of weinig lichaamsreserves hebben aan bepaalde aminozuren voor hun eigen energie- of onderhoudsbehoefte, dan gaan ze die proberen aan te vullen en daarbij kunnen ze zich wenden tot de bevedering van de nestjongen.

Ze plukken dan een veer van de nestjongen, houden dit tussen hun snavel en gaan deze veer, door een rol- en bijtbeweging, proberen te verpulveren, Al die verpulverde deeltjes gaan ze inslikken en verteren om zo proberen te voorzien in hun eigen behoefte.


Laat ouderen koppels, of koppels met een oudere pop maar 1 ronde kweken, en zet ze dan weer 4 maanden op rust, en dan pas het tweede nest.

Laat jong volwassen vogels nooit meer dan 2 nesten achter elkaar grootbrengen, anders zou u deze problemen mogelijk ook kunnen krijgen, omdat ze zijn uitgeput.

En een pop die eenmaal is gaan plukken, krijgt u het vaak niet meer afgeleerd, dus probeer het te voorkomen.

 

Mocht u al pluk ouders hebben, voer dan de hoeveelheid eivoer op, en geef ze wilgentakken voor afleiding, dat ze daar aan gaan knagen, in plaats van de veren van de jongen.

Kiembonen en kiemzaden aanbieden, die zitten boordevol met aminozuren, aminozuren zijn nodig om het eiwit om te zetten zodat het door het lichaam kan worden opgenomen.

En ze zitten vol met vitaminen en mineralen.

 

De 2 belangrijkste aminozuren voor vogels zijn lysine en Methionine.

 

Voedingsmiddelen geschikt voor vogels waar Methionine in zit.

Sesamzaad bloem 1.331 g
 Karwij zaad 0.361 g
 Pistachenoten 0.351 g
 Cashewnoten 0.274 g
 Rogge 0.248 g
 Gerst 0.240 g
 Tarwe 0.221 g
 Bieslook 0.231 g
 Knoflook 0.076 g
 Bananen 0.074 g
 Mais 0.063 g
 Rijst 0.056
 Spruitjes 0.032 g
 Bonen 0.047 g
 Kokos 0.099 g
 Tarwebloem 0.150
 Rijstebloem 0.163 g


 Voedingsmiddelen geschikt voor vogels waar lysine in zit.


 Sesamzaad bloem 1.293 g
 Pistache noten 1.196 g
 Bieslook 1.058 g
 Karwij zaad 1.031 g
 Rogge 0.605 g
 Gerst 0.465 g
 Hazelnoten 0.385 g
 Tarwe 0.303 g
 Bonen 0.298 g
 Rijstebloem 0.276 g
 Knoflook 0.273 g
 Tarwebloem 0.260 g
 Kokos 0.234 g
 Bananen 0.162 g
 Broccoli 0.155 g
 Spruitjes 0.154 g
 Mais 0.137 g
 Tijm 0.126 g

 

Sesamzaad bloem is dus heel geschikt om door u eivoer te mengen of om birdy bread van te maken.

Verder zitten er ook nog heel veel mineralen in op 50 gram sesamzaad bloem zit, 25 mg natrium, 230 mg kalium, 354 mg calcium ,300 mg fosfor, 5 mg ijzer, 175 mg magnesium, 0,75 mg koper, en 2,75 mg zink.

En enkelvoudig onverzadigd vet 10,6 gram, meervoudig onverzadigd vet 11,9 gram, en verzadigd vet maar 4 gram, en verzadigd is de slechte vet, meervoudig on verzadigt is de beste, en enkelvoudig on verzadigt is ook goed.

Verder zit er ook nog 10,5 gram eiwit in, en ook nog 35 microgram vitamine B 11 (foliumzuur), wat goed is voor popjes die eitjes aan het aanmaken zijn in hun lichaam, en de ontwikkeling van het embryo.

En de 354 mg calcium is natuurlijk ook goed voor de ontwikkeling van de eierschaal.

Een verhouding van 50 gram sesamzaad bloem op 1 kilo eivoer, ook weer niet te veel, anders krijgen de vogels overdoseringen.

Helaas is sesamzaad bloem in Nederland niet of bijna niet te verkrijgen, op internet vind u er ook niks over, u heeft in Nederland de grootste kans dat u het in een toko vind.

In Belgie is het waarschijnlijk beter verkrijgbaar.

Alternatieve oplossing is sesamzaad pasta, die kunt u in biologische winkels krijgen, die kunt u dan door de birdy bread of andere recepten heen doen.


 

Lijnzaad en lijnzaad olie is ook super gezond (ook voor u zelf ;-)

In de meeste vogelzaden mixen zit wel lijnzaad in, maar de vogels eten dit vaak niet op, en zit er nog maar zo weinig in het voerbakje, dat het ook niet de moeite meer is de zaadvliesje af te blazen, dus verdwijnen ze in de prullenbak.

En grotere vogels zullen er moeite mee hebben om zo'n klein zaadje te pellen.

Dus wat lijnzaad aanvulling is wel nodig.

Lijnzaad olie moet altijd koudgeperst, niet gefilterd, koel bewaard in donkere flessen, van recente persing datum op de fles, en schudden voor gebruik, en liefst biologisch zijn.

De eiwitten in lijnzaad.
Lijnzaad bevat licht verteerbaar eiwit van uitstekende kwaliteit dat al deze aminozuren bevat, lysine, isoleucine, valine, threonine, methionine , fenylalanine en tryptofaan.

 

Lijnzaad olie altijd vers gebruiken, dus niet meebakken in bv een birdy bread, dan gaat de hele voedingswaarde er aan.  

U zou het door de kiem bonen en zaden kunnen mixen, als een soort birdy sladressing :-)

Of door de groente hapjes of fruithapjes.

Maar niet te veel, want dan krijgen ze diarree , hooguit 1 koffielepeltje op 1 kilo voer.

Het voordeel van lijnzaad olie is, de vogels kunnen er niet omheen om het op te eten, als het ergens doorheen gemixt is.

Doe het ergens door waar ze gek op zijn.

Zaadjes kunnen ze negeren of op de grond gooien.

 

 

 

Hoe weet u of een lutino dominant bont is ?

Als de lutino een pop is, zet u er een opaline lutino man tegen over.

De jongen popjes zullen allemaal opaline ino's (lutino's) worden, en dan kunt u zien aan de opaline kop of ze dominant bont zijn, want dominant bont vaagt wat opaline op de kop weg, en de opaline kop zal dan veel gele vlekken vertonen, deze zijn dan opaline dominant bont ino's (lutino's)

De jongen die een mooi egaal rode kop hals en nek, zonder gele vlekken hebben zijn niet dominant bont, en dus opaline ino's (lutino's)

Is u lutino een man of pop, en is ook opaline, dan zou u het dus al aan de opaline kop moeten zien.

Is u lutino een man, en niet opaline, dan zet u er een groene pop tegen.

Dan zult u 50% groen dominant bont split ino (lutino) mannen, 50% groen split ino (lutino) mannen, en 50% dominant bont ino (lutino) popjes, en 50% lutino popjes krijgen.

Wilt u het bont er uit hebben, gaat u verder met de groen split ino man (aangezien u niet kunt zien bij de lutino popjes welke niet dominant bont is, want dat is het probleem dat u er uit wil krijgen), die zet u weer tegen een groene pop, dan zijn al de jongen die lutino zijn, altijd popjes (geslachtsgebonden)

Zet u er een lutino pop tegen, krijgt u van beide geslachten lutino jongen, en u heeft weer een kans dat u er weer een dominant bonte lutino in kweekt, en heeft u weer het zelfde probleem.

Het is dus veel handiger om met split mannen te werken, dan weet u altijd dat ze niet dominant bont zijn, wat bv erg belangrijk is, als u turquoise ino *albino* wilt kweken, want dominant bont kan alleen visueel zijn, en nooit als split.

Het zelfde kunt u ook met pallid doen.

 

Hier een voorbeeld met opaline groen dominant bont, en opaline pallid dominant bont.

Bij deze pallid is de opaline door het bont zelfs zo weggevaagt dat het een gewoon masker lijkt, maar deze pallid is echt opaline.

Hier ziet u dus ook dat u verder op een pallid niet kunt zien dat deze dominant bont is.

 

Eet nooit zelf, of geef je kinderen of vogels of andere huisdieren nooit vers geplukte vruchten recht van de struik uit de natuur, zoals bramen en bosbessen.

Die moet u altijd eerst koken, daar kunnen namelijk eitjes van wormen op zitten, van wilde dieren, met name van de vos.

Waaronder eitjes van de haakworm, en die wilt u echt niet, daar is moeilijk vanaf te komen, en de wormkuur word u heel ziek van.

Vers geplukte vruchten uit de natuur dus altijd eerst even koken.

 

Groetjes Els.