Tam maken van niet met pap gevoerde net zelfstandige vogels, of volwassen vogels.

 

Als u net nieuwe vogels hebt gekocht, laat ze dan eerst een paar dagen aan hun nieuwe omgeving wennen, en kijk of ze goed eten en drinken.

Eerst een tijdje bij de kooi gaan zitten, en er een beetje tegen praten, dan u hand aan de buitenkant van de kooi, tegen de tralies doen, niet van bovenaf, dat vinden ze eng, dus alleen de zijwanden van de kooi.
Dan wat trosgierst door de tralies aanbieden, komt hij/zij er naar toe, en gaat eten, laat u hem/haar even eten.
De volgende stap is, voorzichtig u hand in de kooi doen, en verder niks, leg u hand gewoon op een zitstok, anders krijgt u een lamme arm, en laat u hand een tijdje daar.
Vliegt hij/zij niet meer paniekerig rond in de kooi, met u hand erin, kunt u in de kooi trosgierst gaan aanbieden.
Durft die de trosgierst in de kooi uit u hand te eten, kunt u gaan leren opstappen, door u vinger vlak voor hem/haar te houden, en de trosgierst net buiten zijn/haar bereik, zodat zij/hij op u hand moet stappen om er bij te komen.
Als hij/zij dan opstapt, niet meteen uit de kooi willen halen, want dan schrikt zij/hij mogelijk, en kunt u weer opnieuw beginnen, gewoon rustig aan, en niet te snel alles tegelijk willen, geduld is een schone zaak.

Als hij eenmaal met vertrouwen in de kooi op u hand zit, kunt u hem/haar er proberen uit te halen.
Probeer hem/haar af te leiden met geluidjes zodat u het middelpunt van de aandacht blijft.
Zodra hij/zij naar de stok kijkt, wil hij/zij van je hand af gaan, en terug op de stok springen, dus zodra hij/zij naar de stok kijkt, stoppen met bewegen, totdat hij/zij weer naar u kijkt, en dan kunt u hem/haar steeds verder de kooi uit halen.

Nooit over ze heen hangen of over de kooi hangen, dat is bedreigend voor ze, blijf op ooghoogte.

Als u ze uit de kooi heeft, kan het zijn dat ze meteen weg vliegen, dus zorg er voor dat u gordijnen heeft, en die dicht hebt, zodat ze niet tegen de ramen aan kunnen vliegen.

Als u u vogel/s veel los hebt op een dag, dan raad ik vitrage aan, zodat de vogels veilig kunnen rond vliegen, maar u en de vogels niet in het donker hoeven te zitten, daglicht is erg belangrijk zowel voor de vogels als u zelf.

Als ze eenmaal uit de kooi zijn, kunt u gewoon verder gaan met oefenen met opstappen, zodat hij/zij dat ook buiten de kooi leert, en u hem/haar ook weer terug in de kooi kunt doen.

Het is handig als u u vogel aanleert om vast gepakken te worden, zodat u hem/haar af en toe kunt nakijken of hij/zij iets mankeert, de vleugels uitstrekken en onder de vleugels kijken enz

Bij popjes zal dit vaak lastiger zijn, die kunnen gaan bijten.

U kunt ze aanleren naar u toe te vliegen, door ze op iets hoogs te zetten, en dan met u hand op u schouder te tikken, en zeggen, "kom maar"

U kunt ze leren kusjes te geven, gewoon door ze proberen een kusje te geven.

Leer ze niet aan om op u hoofd te zitten, als ze dat doen, zeker popjes, zeg dan "nee" en laat ze dan op u hand stappen, en zet ze ergens lager neer, of zet ze even terug in de kooi (als straf).

Ze mogen wel op een hoge plek in de woonkamer zitten, bv op een kast of zo, maar laat ze niet op een plek van u lichaam zitten, waardoor ze (groter) zijn dan u, dan gaan ze u domineren, zeker popjes.

Als u niet tegen herrie kan, dan raad ik aan geen vogel te nemen die er bekend om staat dat ze krijsen.

Mensen gaan snel denken dat een vogel krijst om aandacht te krijgen, ik zeg niet dat ze dat niet doen, maar ze denken het te snel, je weet immers nooit zeker waarom een vogel (krijst) , het zit ook gewoon in hun natuur.

In mijn kweek ruimte daar zitten geen tamme vogels, en die krijsen net zo hard of harder.