Gezond en verantwoord kweken.

 

Parkieten en papegaaien mogen allerlij fruit en groente hebben.

Al zijn ze bij mij geen fan van krenten en rozijnen, en stukjes fruit.

Maar als ik het fruit tot sap pureer en in de drinkfles doe, dan kunnen ze niet stoppen met drinken.

Toen ik ze stukjes fruit gaf, zaten ze er ook altijd mee te brassen, ik denk dat ze het niet prettig vinden dat het aan hun snavel blijft plakken, en dan schudden ze het in de ronde.

Als sap in de drinkfles hebben ze daar geen last van.

Stukjes groente eten ze wel bij mij, maar groente plakken ook veel minder, ook al is het gekookt.

Fruit zit veel meer glucose en fructose ( natuurlijke suiker) in dan groente, en daarom dus ook plakkeriger.

Birdy bread eten ze bij mij ook allemaal graag.

 

Ze mogen absoluut geen AVOCADO hebben, dat is GIFTIG voor Agaporniden.


Uien en prei, en dat soort groente die scherp zijn, zijn ook af te raden.

Spaanse peper daarentegen zijn ze gek op, en mogen ze ook hebben.

Als u ze iets wil leren eten, strooi er dan cayenne peper over, dan eten ze vaak alles.

 

Smaken verschillen ook bij agaas en andere parkieten en papegaaien, u moet even uittesten wat die van uw lekker vinden.

Geef ze niet te veel, en te vaak trosgierst, daar zit weinig voedingswaarde in, en ook niet te vaak en te veel van die snoepstengels, het woord zegt het al, het is snoep voor uw vogel.

Ik weet niet of jullie kinderen hebben, maar uw stopt uw kinderen ook niet vol met snoep, als het goed is ;-)

Ik denk dat jullie wel weten dat alles TE niet goed is.

Dat geld dus ook voor groente en fruit, zo gevarieerd mogelijk menu voorschotelen is het beste.

1 x in de week groente 1 x in de week fruit, als ze in de rui zijn, kunt uw een eitje koken, en ze een stukje ei geven, of eivoer.

Als uw zoutloos kookt, kunt uw ze ook de groente van uw eigen avond eten wat geven, zolang er geen sausjes of dergelijke bij zitten, dus puur groente.

Geen gebakken eten, wat met boter of andere vetten is gebakken.

Omdat dat tegenwoordig allemaal plantaardige vetten zijn, en die kunt uw beter niet verhitten, dat is zonde en ongezond, omdat plantaardige vetten niet stabiel zijn om te verhitten, en dan krijg u transvetten, en dat zijn de ongezondste die er zijn.

De voedingsmiddelen industrie maakt daar dus ook een grote fout in tegenwoordig, door alle chips in zonnebloemolie te frituren, en plantaardige olieen aan te bieden om in te bakken, probeer nog maar eens ergens ouderwetse op dierlijke basis vet te vinden.

De gezondste vetten zijn meervoudige onverzadigde vetten, en die vind u in rouwe plantaardige olieen, vooral in lijnzaadolie.

Voor bakken en braden kunt u beter verzadigde vetten gebruiken, die zijn niet zo gezond op zich, maar die zijn stabiel, en veranderen niet in de nog slechtere transvetten.

Er is een plantaardig vet, wat stabiel is om in te bakken of frituren, omdat die uit meer verzadigd vet dan onverzadigd vet bestaat, en dat is kokosolie.

En die gebruik ik om de springvorm mee in te smeren, als ik birdy bread ga bakken.


Even op een rijte van slechts naar goed.

Transvet, onstaat als je onverzadigd of meervoudig onverzadigde vetten gaat verhitten.

Verzadigde vetten, maar zijn dus stabiel om te verhitten en worden niet beter of ongezonder dan ze al zijn.

Onverzadigde vetten, zijn rouw het gezondste, maar zijn onstabiel om te verhitten, en veranderen in transvetten, die het ongezondste zijn.

Meervoudig onverzadigde vetten, zijn rouw het gezondste, zijn zeer onstabiel om te verhitten, en veranderen in transvetten die het ongezondste zijn.


Gerafineerde suikers zijn erg ongezond, maar dat is volgens mij wel algemeen bekend.

Witte kristal suiker (sucrose), die je door de koffie doet, glucose-fructose stroop, die je bijna in al de tafelsauzen vind, zoals mayonaise en ketschup enz, en ze stoppen het echt bijna overal in, pak maar eens lukraak wat producten uit u keuken, en kijk naar de ingredienten, erg ongezond, probeer deze producten te mijden voor je vogels, en als het kan ook voor uzelf.

Als u eten wil zoeten, gebruik dan druivesuiker 100% glucose, of honing.


Ik vind het zo tegenstrijdig, terwijl het algemeen bekend is, dat gerafineerde suikers je darmflora afbreekt, waarom zit het dan in veel merken pellets, en opfokpap, en dan zit er in de opfokpap ook nog goede darmbacterien, terwijl een vogel helemaal geen goede bacterien in de darmen hoort te hebben. 

Een vogel heeft geen darmflora zoals wij mensen.

En de suiker in de pap poeder breekt die goede bacterien ook weer af, ik snap het gewoon niet.

Dan zeggen ze, ja parkieten en papegaaien zijn zoetekouwen, ja das leuk, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is, u eet ook geen 10 repen schocolade op 1 dag omdat u het lekker vind, neem ik aan ;-)


En dan is er ook nog, dat gerafineerde suiker, en dan vooral glucose-fructose stroop, je leptine functie in je hersenen aantast, waardoor je geen verzadigt gevoel krijgt, en steeds meer en meer wil eten, en daarom is er nu in vooral Amerika, een epedimie van te dikke mensen, zelfs baby's worden (geprogrameerd) te dik geboren, en kunnen niet afvallen wat ze ook proberen.

Vogels hebben het zelfde systeem van leptine in hun hersenen, dus bij hun kan dit ook gaan gebeuren, als we onze vogels door de toekoms heen gerafineerde suikers (blijven) voeren.

Ook veel kwekers mengen een beetje yakult door de pap voor een betere darm flora, terwijl daar 9,2 gram sucrose in zit, en ook nog glucose-fructose stroop, en ook nog melk in zit, en in melk zit lactose, terwijl vogels helemaal geen lactase hebben om lactose af te breken, en helemaal geen goede bacterien in hun darmen horen te hebben, (de reden waarom kwekers yakult door de pap mengen) 

Ze breken het dan wel af, maar dat gaat dan via de lever, waardoor die heel hard moet werken, en geen natuurlijke manier is om lactose af te breken.

Het is misschien inderdaad maar heel weinig yakult wat gebruikt word, maar de vogel is ook maar klein, en heeft niet veel nodig om (verpest) te worden.

Geachte mede kwekers, willen jullie a.u.b stoppen met producten aan onze gevederde vrienden te voeren, waar gerafineerde suiker in zit en of melk of andere troep.

Onze kindere en kleinkinderen enz willen ook nog van vogels genieten.

 

Als een kuiken slecht eten verteert, kun je papaya door de pap mixen, dit verbeterd op een natuurlijke manier het verteringsproces ;-)

Dank u.